Z delavnicami šivanja zaključila še zadnja skupina udeleženk!

V okviru projekta ANI-ETNO-MACIJA je z delavnicami “Modno oblikovanje – predelava oblačil” zaključila še tretja, zadnja skupina udeleženk. Skupno se je tako v vseh treh sklopih delavnic usposobilo 30 žensk, pripadnic etničnih skupin, ki so si pridobile nova, praktična znanja, si razširile svojo socialno mrežo, se med delavnicami na neformalen način učile slovenščine in si izboljšale svoje zaposlitvene možnosti. Prijetno s koristnim torej.

Zadnja skupina je s svojo ustvarjalnostjo, kreativnostjo in delavnostjo presegla naša pričakovanja, še posebej zato, ker so številne udeleženke na delavnice prišle povsem brez predhodnega preznanja, niso znale rokovati s šivalnim strojem, pa so se na koncu usposobile do te mere, da so samostojno izdelale več izdelkov, na katere so lahko več kot ponosne. Poleg veščin krojenja, šivanja in predelave oblačil, so se udeleženke skozi delavnice učile tudi funkcionalne pismenosti, si izboljšale svoje znanje slovenskega jezika, spoznale nove ljudi in okrepile svojo samozavest. Prav tako je tovrstno neformalno učenje slovenskega jezika zanje najbolj primerno, saj na prijeten način, med druženjem, pilijo svoje znanje. Odziv žensk na šiviljske delavnice je bil pri vseh treh skupinah zelo pozitiven, saj so na usposabljanje prihajale redno, se pri izdelavi izdelkov zelo potrudile in si želijo tudi v prihodnje še uporabljati pridobljena znanja.

S podelitvijo potrdil se je tako zaključil še zadnji sklop usposabljanj v okviru projekta Ani-etno-macija. Projekt je uspešno zaključilo skupno 60 udeležencev, 30 žensk na delavnicah Modno oblikovanje – predelava oblačil, 15 udeležencev delavnice Etno-animacija in 15 udeležencev delavnice Oglaševanje. Po vtisih udeležencev sodeč, so bile izvedene delavnice zelo uspešne, saj mnogi med njimi na novo pridobljena znanja in kompetence že s pridom uporabljajo pri svojem siceršnjem delu. Na vsakega izmed njih smo izjemno ponosni in jim želimo, da z novo pridobljenimi znanji uspevajo vsak na svojem področju še dalje.

Novi izdelki na delavnicah šivanja

Na delavnicah Modno oblikovanje – predelava oblačil je zelo ustvarjalno in delavno. Udeleženke na vsakem srečanju osvajajo nova znanja. Tokrat so se ponovno izkazale v svoji iznajdljivosti in inovativnosti. Zakaj npr. ne bi stare srajce, na kateri so madeži, ki jih nismo uspeli odstraniti, preprosto predelali tako, da se madežev več ne bi videlo in jo nosili še dolgo? Ali pa, zakaj nam pretesne jeans hlače ne bi služile kot npr. torbica iz jeansa? Novi izdelki iz starih oblačil imajo tako še posebno dodano vrednost. Bravo!

Tehnična oprema animatorja in učenje skupne koreografije

Na plesnih delavnicah v sklopu usposabljanja Etno-animacije otrok smo se v prvi vrsti odlično zabavali, namigali in spoznali veliko koristnega. Naš mentor Rado nas je najprej spoznal s tehnično opremo animatorja. Ples in animacija namreč zahtevata uporabo nekaterih pripomočkov, pri izvajanju animacije pa je pomembno, da se animator zna hitro znajti in prilagoditi na razmere na terenu. Med pripomočki, ki jih mora obvladati, so gotovo mikrofon (najpogosteje se potrebuje brezžičnega) in zvočniki.

Poleg tehničnega dela plesnih delavnic so udeleženci tudi zaplesali. Spoznali so se s pripravo skupne koreografije na izbrano glasbo in se pri tem ne samo zabavali, ampak tudi pošteno razgibali.

Na delavnicah Modnega oblikovanja zelo delavno

Tretja skupina udeleženk delavnic Modnega oblikovanja je s svojim delom in izdelki že zelo daleč. Od svoje prve ure so se udeleženke naučile že veliko novih znanj in veščin. Sedaj so že dovolj usposobljene, da v starih oblačilih, ki se jih več ne potrebuje, prepoznajo potencial in jih znajo uporabiti za predelavo v nova, reciklirana oblačila.

Na tokratnih delavnicah so tako udeleženke delale z različnimi materiali, pri čemer je med najbolj priljubljenimi še vedno jeans. Tako so iz starih jeans hlač, ki niso več služile svojemu namenu, nastala krila in razni dekorativni motivi. Prav tako so na delavnicah iz starih oblačil ponovno nastala predelana otroška oblačila, ki so nova pogosto zelo draga, če jih kupujemo v trgovini, pa tudi otroci jih ne nosijo dolgi čas, zato je tovrstna predelava še posebej trajnostna. Šivali smo tudi copate, krila, torbice in zelo praktične nahrbtnike.

Vsekakor so izdelki izpod rok naših udeleženk zares lepo izdelani, kreativni in domiselni.

Plesne delavnice za animatorje otrok

Eden izmed elementov animacije otrok je tudi ples. Ples je univerzalen jezik, otroci skozenj lahko raziskujejo meje svojega telesa, spoznavajo svobodo gibanja in skozenj izražajo svoja čustva. Tudi naši udeleženci delavnic etno-animacije so se zato spoznali s plesnimi osnovami, da bodo lahko v sklopu animiranja suvereni in uspešni tudi na tem področju.

Udeleženci so se tako spoznali z osnovnimi plesnimi elementi in pripravili dve osmici. Pri tem so bili zelo uspešni in so se povrh vsega tudi odlično zabavali.

Z delavnicami šivanja začela že tretja skupina udeleženk

V sklopu projekta Anietnomacija so se v septembru ponovno začele delavnice Modno oblikovanje – predelava oblačil, ki jo obiskuje že tretja skupina udeleženk.

Prvi dve skupini sta z usposabljanjem že končali, njihove izdelke pa si lahko ogledate tule in tule. Udeleženke so po opravljenih delavnicah s sabo ponesla nova znanja, ki so zelo uporabna in tudi zanimiva na trgu dela, hkrati pa so na delavnicah vadile in pilile svoje znanje slovenščine na zabaven in neformalen način.

Sedaj je z osvajanjem novih znanj pričela še tretja skupina, za katero smo prav tako prepričani, da bo s svojimi končnimi izdelki močno presegla naša pričakovanja. Na začetku so se udeleženke spoznale z nekaj osnovami, izdelale pa so že svoje prve izdelke – torbe in obesek za ključe. Se že veselimo njihovih nadaljnjih izdelkov.

Poslikava obraza na Dnevu brez avtomobila

Udeleženci naših delavnic za etno-animattorje so se do sedaj lahko že večkrat preizkusili “na terenu”. Tudi tokrat so s svojimi znanji in stojnico sodelovali na dogodku “Dan brez avtomobila”, ki je v sklopu tedna mobilnosti potekal na Glavnem trgu Novega mesta.

Na ta dan so se preizkusili v poslikavi obraza in otroci so bili nad njihovimi spretnostmi navdušeni. Najbrž ni potrebno posebej dodati, da je bila vrsta pred njihovo stojnico najdaljša. Še ena odlično izvedene praktična vaja!

Pripovedovanje zgodb za animatorje otrok

V okviru delavnic za etno-animatorje otrok so se naši udeleženci srečali tudi z veščino pripovedovanja zgodb. Dobra animacija otrok namreč vsebuje tudi znanje oz. veščino dobrega pripovedovanja primerno izbranih zgodb. Na delavnicah so se udeleženci tako spoznali z načinom izbora ustreznih basni, pravljic, legend, spoznali dramaturški lok zgodbe, preučili osnove dinamike pripovedovanja in se dotaknili tudi elementov dramske igre. Udeleženci so se tako preizkusili, kako biti dober pripovedovalec zgodb, kar je ključni element same animacije otrok.

Septembra bomo ponovno šivali!

V septembru s šivanjem začenja tretja skupina udeleženk – pripadnic etničnih skupin pri nas. Delavnice “Modno oblikovanje – predelava oblačil” bo potekala v sklopu projekta Ani-etno-macija. Prosta mesta na delavnici se hitro polnijo, zato vse zainteresirane vabimo, da se na delavnice čim prej prijavite na naš email naslov: anietnomacijadrpd@gmail.com.

Na delavnicah se bodo udeleženke spoznale s šivalnimi stroji, programi in različnimi šivi, naučile se bodo osnov šivanja in krojenja, spoznale koncept up-cycling oziroma predelavo starih kosov v nove oblačilne kose, povrh vsega pa bodo ves čas vadile svoje znanje slovenščine in tako na formalen ter zabaven način nadgradile svoje funkcionalno znanje jezika.

Poslikava obraza na zaključku Otroškega sveta

V juliju so v Novem mestu potekale ustvarjalne delavnice v okviru počitniškega programa Otroški svet. Otroci so kar 4 teden vsak delovni dan lahko za 2 uri prihajali v park Janeza Trdine, kjer se je ustvarjalo, zabavalo, igralo in sproščeno družilo. To je bila odlična priložnost za to, da so se naši udeleženci delavnic etno-animacij preizkusili “na terenu”.

Udeleženci so se tako na zaključku delavnic preizkusili v poslikavi obraza. Vrste otrok pred animatorji, ki so delali poslikave obraza, so bile precej dolge in večina izmed sodelujočih otrok si je želela svoj obraz spremeniti v tigra, metulja, superjunaka ali katero drugo zabavno podobo.

Udeleženci delavnic so se tako lahko preizkusili in iz prve roke videli, kako poteka poslikava obraza. Praktične vaje so bile odlična priložnost, da so preizkusili svoje teoretično znanje. Glede na to, koliko otrok je domov odhajalo s poslikanimi obrazi in kako zadovoljni so bili, lahko z gotovostjo rečemo, da so se naši etno-animatorji odlično odrezali.