Recikliranje oblačil je modno in trajnostno!

Danes se vse več pozornosti namenja predelavi starih oblačil in njihovi ponovni uporabi (up-cycling). To ni samo v trendu in modno, ampak je tudi prijazno do okolja in trajnostno. Danes se moda in modne smernice menjajo tako hitro, da jim je praktično nemogoče slediti. Hitra, instant moda je tudi zelo škodljiva do okolja, takšna oblačila so pogosto narejena na račun izkoriščanja delavcev in otroškega dela, materiali pa so pogosto barvani s strupenimi kemikalijami. Vse to so razlogi, da vse več ljudi prepoznava pomen in vrednost recikliranih oblačil. Na delavnici smo se zato najprej pogovarjali o trajnostnem vidiku recikliranja in zakaj poceni nakupi v mednarodnih trgovskih verigah z oblačili niso smiselni niti dobri za naš žep, kaj šele planet.

Modna predelava oziroma up-cycling oblačil je zato žepu in okolju prijazna, hkrati pa so takšna oblačila modna, unikatna in nosljiva dolgo časa. ker so tovrstni kosi oblačil narejeni (predelani) iz starih kosov, se je iz njih tekom večkratnega pranja že izločilo večino strupenih kemikalij, s katerimi preparijajo materiale.

Predelava oblačil in recikliranje blaga terjata precej domišljije in kreativnosti, so pa pogosto takšni kosi najbolj unikatni, dolgo nosljivi in ustvarjalcu pustijo, da na njih pusti svoj osebni pečat. Na delavnicah smo se tako naučili, kako iz starih oblačil kreativno izdelati nova. Spoznali smo, kako se lotiti krojenja starih oblačilnih kosov, kako jih razrezati oziroma razparati šive, kateri kosi so najbolj uporabni in dopuščajo največ ustvarjalnih možnosti, itd. Pri svojem delu smo uporabljali veliko starih oblačil iz jeansa – nekateri kosi so bili strgani, drugi so bili premajhni/preveliki, pa jih nismo želeli zavreči, temveč domiselno uporabiti in ponovno nositi.
Najbolj zahtevna faza celotnega procesa je bilo kreativno domisliti, kakšen bo nov kos, ki ga želimo izdelati iz starega.

Slike: Tina Gorenjc
S. M.

%d bloggers like this: